RISIKO KERJA LEBIH MASA

SEKIRANYA pada masa ini anda sering bekerja selama lebih lapan jam sehari, apa kata anda cuba ubah rutin tersebut kepada masa yang lebih pendek kerana kerja lebih masa dikaitkan dengan risiko mendapat sakit jantung.

Menurut pengkaji, sesiapa yang bekerja dalam tempoh masa yang lama mempunyai risiko sebanyak 80 peratus untuk mendapat masalah kardiovaskular itu.

Kajian yang disiarkan dalam American Journal of Epidemiology itu menjelaskan bahawa pekerja yang kerap mengabdikan diri di pejabat mudah diserang tekanan perasaan, darah tinggi dan amalan diet tidak tersusun.

Perbuatan itu dikhuatiri boleh mengakibatkan sakit jantung dan strok.

Kajian terkini oleh Institut Finlandia, Amerika Syarikat itu digabungkan dengan hasil terdahulu di mana mereka yang bekerja lebih daripada 11 jam sehari memiliki risiko sakit jantung sebanyak 67 peratus.

Jelas pengkaji, keadaan itu berlaku akibat tekanan di tempat kerja yang menambahkan kandungan hormon kortisol. Selain itu, tempoh tersebut turut mengganggu jadual diet dan mengehadkan aktiviti fizikal.

Pekerja yang obses bekerja lebih masa sama ada di sektor kerajaan mahupun swasta wajar berhati-hati kerana mereka dikenal pasti sebagai golongan paling mudah terdedah kepada penyakit jantung yang membawa maut.

Pakar Perunding Kardiologi Pusat Perubatan Tropicana di Kota Damansara, Selangor, Dr. Haizal Haron Kamar berkata, mereka yang bekerja lebih masa berdepan tekanan dan berakhir dengan stres yang mengganggu sistem peredaran darah ke jantung.

Beliau berkata, keadaan akan menjadi lebih buruk apabila stres menyebabkan seseorang tidak mengambil peduli jenis makanan yang diambil.