SURAT TNB KEPADA PERDANA MENTERI TERSEBAR!!

Pasti ramai tidak tahu, bekas pengerusi TNB terdahulu, Tan Sri Ani Arope terpaksa letak jawatan kerana beliau membantah perjanjian IPP.

Kejadian blackout di 5 negeri

Apakah benar kejadian blackout itu satu kebetulan atau dirancang?

6.5.2014 – Kejadian blackout 5 negeri dikatakan berpunca dari kegagalan 3 turbine di Manjung Power beroperasi. Ianya sesuatu yang luarbiasa telah berlaku.

7.5.2014 – Akhirnya mesyuarat kabinet ambil keputusan luluskan project untuk YTL atas dasar direct nego tanpa diapunkan tender.

16.5.2014-Najib melawat TNB.

Kesan penyerahan projek ini pd TNB ialah YTL akan untung besar melalui perjanjian belian bekalan elektrik (PPA) dengan TNB. Dalam perjanjian dengan IPP terdahulu, TNB dipaksa terima perjanjian berat sebelah yang memang nyata merugikan TNB.

Contoh:-  TNB beli kuasa dari IPP 19 sen seunit tapi TNB jual 15 sen seunit. Sedangkan kos operasi semua TNB tanggung dan IPP (penjana bebas) tidak menanggung apa-apa kos operasi malahan dapat subsidi minyak lagi.

TNB akan terus tertekan menampung kos PPA yang tinggi utk dibayar pd YTL.

Akhirnya TNB akan naikkan tariff atau rugi seperti apa yang berlaku pada MAS dan rakyat akan menyalahkan TNB sebab rakyat tidak faham apa yang berlaku.

surat tnb1
surat tnb2
surat tnb3
surat tnb4

Sumber:Buletin terkini online

Matabulat Media Online